21-11-2008
Lawatan Balai Cerap CK Lim
Lokasi: Pulau Betong, Pulau Pinang
Aktiviti: Mempelajari teknik astrofotografi yg betul dengan menggunakan equatorial mount dan kemahiran 'drift technique'.
Ucapan penghargaan yg tidak terhingga kepada tenaga pengajar Mr. CK Lim, En. Aziz (myMoon), Mr. Lim (ayahanda CK Lim) atas tunjuk ajar dan layanan yg amat memuaskan.
Begitu juga dengan krew dari Instun Bro Mahruz, Bro Radzi dan dari UPSI, Bro Kamil turut serta memeriahkan aktiviti sepanjang lawatan ini.

Antara yg hadir ialah Dr. Chong dan pelajar-pelajar USM

Berbincang mengenai program malam ini

Lihat dengan mata, fahami dengan akal dan selami dalam hati. Itulah prinsip seseorang astronomer. (agak aku laa)


Dengan binocular pon boleh
Malam pertama x banyak bintang bleh cerap pasal awan tebal

Keesokan petang Mr. Lim tunjukkan laucher buatannya dan teknik yg berkesan utk membuat water rocket.

3.. 2.. 1.. fire in the hole!!

Target missed.. dalam 1 meter jerr ... heheheh

Sesuatu yg perlu diutamakan oleh mr Lim ialah pemberat di kepala roket. Haruslah menggunakan tanah liat.

Ehh.. ada api.. mende nih

wahh.. ada BBQ...
Keluarga CK jamu kami makanan laut.. thanks

Ubi pon ada maa

nyum... nyumm

kasi hangit skett baru membunuh

yaa.. mari kita lihat siapa yg kena




Malam ini kita kerja overtime

Hadapan balai cerap ini diterangi lampu neon. Namun tidak menghalang CK dari menghasilkan deep sky image yg ngetop. Kelihatan Bro mahruz sedang melakukan 2 star alignment manakala ada mamat tu sedang bergaya ngan refractor pinjam.


Dari dalam balai cerap kita dapat lihat langit terbuka luas malam tu. Awan kelihatan sekejap ada dan sekejap tiada agak membantutkan aktiviti astrophotography.

Tiada yg lebih menenangkan jiwa selain dari melihat keindahan ciptaan Illahi.
Lihat tu... teleskop sebelah kanan sedang mengarah ke arah Seven Sisters.
Saya dapat merakam Seven Sisters tersebut dengan bantuan CK.
Samada cantik atau tidak saya kurang pasti.. nnt kalau ada masa saya upload.
Baru nak dload DSS.


Sebelum pulang keesokannya kami melawat pantai yg berada di bekang balai cerap CK.