Jika anda ternampak muka saya tengah TT (Teh Tarik) ni, bermakna anda telah selamat mengharungi 3 hari bumi tak jadi bergelap, dan tarikh 21hb Dis yang penuh tragis dan huru-hara (kononlah).

:-D

Nak ceritanya, Falak Online telah pun berpindah rumah. Bermula sekarang silalah kemaskini link ke WWW.FALAKONLINE.NET ,  tak perlulah letak apa-apa selepas tu, kerana ia akan redirect ke muka hadapan BARU yang sepatutnya.

Laman lama (yang anda lihat sekarang ni), InsyaAllah akan kekal untuk beberapa bulan mendatang. Ia akan menyenaraikan KESEMUA artikel lama saya di FO, bagi rujukan anda semua. Maka, kalau anda nak masih nak marah-marah kat saya berkenaan artikel "3 hari bergelap tu" , masih boleh berbuat demikian, saya terima dengan hati terbuka! :-)

Apa pun, InsyaAllah 2013 mendatang akan terdapat beberapa pembaharuan yang saya dan rakan-rakan Personaliti Astronomi lain usahakan, demi kemajuan bidang Astronomi di Malaysia.

Jom dan Selamat Datang Ke Tahun Baru 2013. 

Jemput masuk --->  WWW.FALAKONLINE.NET

 

Astronomy

Competition

Sky and Telescope - Wed, 09/07/2014 - 23:21

The post Competition appeared first on Sky & Telescope.

Categories: Astronomy

Bos FO akan berada di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) esok, 9 Julai 2014,...

Facebook - Wed, 09/07/2014 - 21:27
Bos FO akan berada di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) esok, 9 Julai 2014, untuk Program MANUSIA DAN ANGKASA : TEROKAI KHAZANAH BIMASAKTI anjuran peserta
Kadet PTD 2014.

Beliau akan menjadi salah seorang daripada ahli panel slot FORUM: AKU, DIA & ANGKASA yang akan berlangsung dari jam 9am-12am.

Ada ahli FO yang menjadi peserta program di atas? Jom kita jumpa esok!

yoshhhhh.....
Categories: Astronomy

FAKTA #1: Pada bulan Nov 2012 lepas, saintis telah menemui sebuah exoplanet ya...

Facebook - Wed, 09/07/2014 - 11:15
FAKTA #1:

Pada bulan Nov 2012 lepas, saintis telah menemui sebuah exoplanet yang dikatakan berada dalam zon 'boleh-hidup' (habitable zone). Nama planet tersebut ialah HD40307g

Jisim planet HD40307g ini ialah 7 (TUJUH) kali lebih besar daripada Bumi! dan ia terletak lebih kurang 44 TAHUN CAHAYA dari bumi.

FAKTA #2:

Di dalam perkembangan tidak berkaitan, Brazil mencipta sejarah apabila dimalukan 7 (TUJUH) - 1 oleh pasukan German. dalam perlawanan separuh akhir Piala Dunia 2014 yang berlangsung pagi tadi.

Stadium di mana perlawanan ini dlangsungkan, Stadium Mineirão Stadium di bandar Belo Horizonte, Brazil terletak hanya 1 HARI 4 JAM penerbangan sahaja dari Kuala Lumpur.

:-}
Categories: Astronomy

Mysterious X-rays Might Hint at Dark Matter

Sky and Telescope - Wed, 09/07/2014 - 03:39

Astronomers have discovered a spike in X-ray emission from galaxy clusters — “ordinary” interpretations don’t hold up, so some are turning to dark matter for answers.

Chandra's most recent view of the core of the Perseus Cluster. Bulbul's team detected a mysterious X-ray signal (lower left) in the spectrum of Perseus, as well as in the combined observations of 72 other clusters.
X-ray: NASA / CXC / SAO / E. Bulbul & others

On February 10, 2014, Esra Bulbul (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and NASA Goddard) and colleagues announced an odd discovery: long-exposure observations of galaxy clusters revealed a spike in emission at a particular X-ray energy, and Bulbul’s team couldn’t explain why.

Just four days later, another team led by Alexey Boyarsky (Leiden University, The Netherlands) posted the same result using independent methods and different observations.

Even before the Astrophysical Journal published Bulbul’s initial results, papers flooded the arXiv online preprint repository (71 to date) serving up various theories to explain the source of the mysterious X-ray spectral line. Nearly all of them turned to dark matter. But is it really the answer?

Galaxy Clusters: A Whole Lot of Hot Gas

Galaxy clusters are the largest gravitationally bound structures of the universe. That means they’re one of the best places to search for dark matter, which interacts with ordinary matter primarily via gravity.

But these clusters are also vast repositories of hot, ionized gas. Exploding stars, which forge heavy elements deep within their cores, eject the gas from individual galaxies. Over billions of years, this heavy-element-contaminated plasma collects in the rarefied space between galaxies. The gas glows brightly in X-rays, and the heavy element ions emit bright spikes of intensity at specific energies.

These views compare Perseus Cluster as seen in the X-rays (where the view is of mostly of hot gas) to the visible light from the stars in individual galaxies.

Fabian & others, MNRAS, December 2011

Bulbul’s team collected and combined archival XMM-Newton observations of 73 galaxy clusters, ranging from the brightest — the nearby Perseus Cluster — to fainter and faraway clusters.

The range in distances works to the team’s advantage. Each cluster’s distance corresponds to a different redshift, so the team first had to shift each cluster’s spectrum by a different amount before stacking all the spectra together. The end result is that any instrumental bumps or curves smear out while the real, physical bumps remain.

And one bump in particular demands explanation. Bulbul and colleagues find a statistically significant, if somewhat ratty-looking, bump with an energy of roughly 3,550 electron volts (3.55 keV). The bump remains even when they divide the stacked spectrum from the 73 clusters into sub-samples and redo their measurements.

The team checked archival observations from Chandra, confirming the same detection with a different instrument. And Boyarsky’s team sees the same bump at the same energy in a separate, not-yet-published study of the Andromeda Galaxy and the Perseus galaxy cluster.

Yet there shouldn’t be a bump at that energy, at least not according to known plasma physics. The most likely explanation, a super-strong line from the element argon, is “physically impossible,” Bulbul says. To produce the 3.55 keV bump, argon would also have to produce a line at 3.12 keV that is 30 times stronger than observed.

So Bulbul’s team turned to the exotic for an explanation. They say the bump could be a signal from annihilating sterile neutrinos — in other words, dark matter.

We’ve long known about regular neutrinos, the tiny, neutral particles that barely interact with normal matter but speed around too quickly to be dark matter. Sterile neutrinos are a different story. Some theories predict their existence to solve some problems with the standard model of particle physics, but those theories only constrain their predicted mass to being “pretty big.” So it’s possible that the 3.5-keV signal seen in both studies might be due to the decay of a 7-keV sterile neutrino into two X-ray photons.

But there are two outliers to this explanation: the Virgo galaxy cluster and our own Milky Way. Virgo contains more than 2,000 galaxies and is the most massive galaxy cluster near us, 10 times closer than Perseus. Much of its mass is dark matter. So if the signal is from dark matter, researchers would expect Virgo to show a significant 3.55-keV bump. But NASA’s Chandra X-ray Observatory stared at Virgo for nearly six days without finding anything.

There’s also no similar line in X-ray data from our own Milky Way, which is odd if the cluster signal really is from decaying dark matter particles, says Daniel Hooper (Fermilab and University of Chicago).

“To be honest, I'm not sure exactly what I think about this,” Hooper adds. “It might be evidence of some new physics (which would be exciting), but I worry that it might be some not-yet identified atomic line, or is the result of some problem with the modeling of the background.”

An eXciting Alternative

An infrared view shows the Fornax galaxy cluster, 60 million light-years away, also included in Bulbul's sample of 73 galaxies. The image is artistically enhanced to show dark matter halos in purple.
NASA / JPL-Caltech

“[The sterile neutrino] model is not long for this world,” Douglas Finkbeiner (Harvard and CfA) opined at the summer meeting of the American Astronomical Society. He proposed instead an alternative: eXciting Dark Matter (XDM). XDM could explain the detected signal, and also explain why it’s not seen in Virgo or the Milky Way, he argues.

The XDM model hinges on “dark forces,” that is, forces that act only on dark matter and not on ordinary matter. As such, XDM would be more difficult to detect than simpler forms of dark matter, requiring a hot, high-density environment that would allow dark matter particles to collide with one another at high speeds.

So XDM wouldn’t be detected in dwarf galaxies, nor would it be found in the Virgo Cluster, which is young enough that it wouldn’t have very dense dark matter in its core. But older clusters, such as Perseus, would have strong emissions from XDM because the dark matter has had time to settle into their centers.

Of course, XDM is only one of dozens of proposals that attempt to explain the mysterious X-ray signal, and it’s hardly a shoo-in. Too little is known about the density of dark matter in these clusters to formally test XDM, Finkbeiner says. So while it hasn’t been ruled out, it hasn’t been ruled in yet either.

Still, the detection of this mysterious X-ray signal has provided fresh fodder for testing dark matter models, fodder that’s badly needed after experiments such as LUX have severely limited them.

“We know that the dark matter explanation is a long shot, but the pay-off would be huge if we’re right,” Bulbul said in a press release. “So we’re going to keep testing this interpretation and see where it takes us.”

Subscribe to Sky & Telescope to get a monthly dose of the universe's mysteries!

The post Mysterious X-rays Might Hint at Dark Matter appeared first on Sky & Telescope.

Categories: Astronomy

Malam ini kita cari benda baru pulak. Seperti biasa, kita mula dengan Bulan. K...

Facebook - Tue, 08/07/2014 - 15:49
Malam ini kita cari benda baru pulak.

Seperti biasa, kita mula dengan Bulan.

Ke kanan sikit je dari Bulan, akan kelihatan planet Zuhal. Bagi yang tak pernah tengok Zuhal di langit, jom guna peluang malam ni, pasal ada bantuan dari Bulan nak tolong tunjukkan..

Lepas tu, ke kanan lagi, kita akan bertemu pasangan bintang Spica (biru) dan planet Marikh (merah). Semalam dok ghalit tengok depa berdua ni, memang amat comel kerana warnanya memang berbeza betul! Ce try!

Ok, gostan ke Bulan, ke arah bawah kiri, kita akan jumpa dengan bintang Antares.

Sekarang nak kenalkan dengan benda baru pulak. Perhatikan dekat dengan Zuhal, betul betul di sebelah kanan bawah nya. Kita akan nampak sebutir bintang yang berkecerahan biase-biase je...

Itulah bintang yang bernama Zubenelgenubi di dalam buruj Libra. Namanya berasal dari perkataan Arab "al-zuban al-janubiyy" yang bermaksud "Penyepit Selatan" atau "Southern Claw".

Pelik juga ia merujuk kepada penyepit, padahal ia dalam buruj Libra, yang menggambarkan sebuah dacing.

Rupa-rupanya, bila dikaji, bintang ini asalnya sebahagian daripada buruj Scorpio (seekor kala jengking), dan terletak pada kedudukan salah satu drpd "penyepit" kala jengking. Dulu-dulu buruj Libra ni tak wujud, dan bintang-bintangnya adalah sebahagian daripada buruj Scorpio. Apabila buruj Libra wujudkan, barulah ia dimasuk dalam kumpulan bintang-bintang buruj tersebut.

Gitulah ceritanya....

Bintang Zubenegenubi ni berada dalam laluan Bulan, dan seringkali dilindungi/dihijab oleh Bulan. Kadangkala planet pun boleh lalu depan dia dan melindunginya, sebagai contoh planet Utarid. Fenomena ini akan berlaku 'tak lama lagi', iaitu 10 Nov 2052!

:-}

Ada teleskop? Halalah ke arah bintang ini, dan kita akan dapati, rupa-rupanya ia adalah sebuah bintang berkembar! Ada dua bintang yang saling mengorbit satu sama lain! Dikatakan dengan Binokular pun dah boleh nampaknya sebagai bintang berkembar.

Jom try tengok


Categories: Astronomy

NEST+m Radio and Space Observatory

Sky and Telescope - Tue, 08/07/2014 - 11:11
NAME

NEST+m Radio and Space Observatory

ADDRESS

111 Columbia Street
New York City, NY 10002
USA

CONTACT

Samuel Lum
sxl9991@rit.edu

PHONE

347-952-8114

EMAIL

nestobservatory@gmail.com

WEBSITE

http://www.nestobservatory.weebly.com

NUMBER OF MEMBERS

9

OTHER INFORMATION

Dedicated to the outreach of astronomy through our fully student-led Observatory which we worked to build from the ground up. It sports 3 radio telescopes. We work on the peer-to-peer grades K-12 level education and outreach. We will be working with the public as well. We are looking and have done seminars as well as publications.

The post NEST+m Radio and Space Observatory appeared first on Sky & Telescope.

Categories: Astronomy

lunar south pole

Sky and Telescope - Mon, 07/07/2014 - 21:19

The post lunar south pole appeared first on Sky & Telescope.

Categories: Astronomy

sunspots 2108_2108_2110

Sky and Telescope - Mon, 07/07/2014 - 21:19

The post sunspots 2108_2108_2110 appeared first on Sky & Telescope.

Categories: Astronomy

sunspots 2104_2106_2107

Sky and Telescope - Mon, 07/07/2014 - 21:19

The post sunspots 2104_2106_2107 appeared first on Sky & Telescope.

Categories: Astronomy

Venusian Transit

Sky and Telescope - Mon, 07/07/2014 - 21:19

The post Venusian Transit appeared first on Sky & Telescope.

Categories: Astronomy

Tu dia, lepas semalam pandangan ohsem, malam ni pun tak kurang hebatnya. Pandan...

Facebook - Mon, 07/07/2014 - 11:41
Tu dia, lepas semalam pandangan ohsem, malam ni pun tak kurang hebatnya.

Pandangan ke arah selatan, sekitar waktu Isya'

Kali ini, 7 Julai 2014, Bulan dah mula gerak sikit ke kiri.

Maknanya, kita akan nampak Marikh dulu (sebelah kanan sekali)..

Kemudian jumpa bintang Spica sebelah dia...

Lepas tu, baru jumpa Bulan. semua kenal Bulan kan? :-}

And then... sebelah kiri Bulan, tak jauh..dekat je.. itulah planet Zuhal!

And then lepas tu, lagi ke kiri... akan jumpa bintang merah tua Antares.

And then lepas tu kemudian, kita gi Tarawih! ngeeeeeee


Categories: Astronomy

Pandangan indah malam nanti! 6 Julai 2014. Lepas Isya'! . Pandang ke arah Bulan....

Facebook - Sun, 06/07/2014 - 19:06
Pandangan indah malam nanti! 6 Julai 2014. Lepas Isya'! . Pandang ke arah Bulan.

Kita akan nampak....

Bulan, planet Marikh dan bintang Spica, membentuk segi tiga comel dan hensem!

Di sebelah kiri mereka ni, ada planet Zuhal!

Kat sebelah kiri lagi dari Zuhal, ada bintang merah Antares.

Jom tengok!


Categories: Astronomy

Jangan lupa malam nanti, 5 Julai 2014. Sekitar waktu Isya'. Pandangan ke arah l...

Facebook - Sat, 05/07/2014 - 17:58
Jangan lupa malam nanti, 5 Julai 2014. Sekitar waktu Isya'.

Pandangan ke arah langit Selatan.

5 buah objek cerah akan sederet, membentuk satu garisan 'hampir' lurus,

Bermula dengan Bulan di paling kanan.

Kemudian di sebelah kirinya ialah planet Marikh, dan bintang Spica.

Lagi ke kiri akan jumpa dengan planet Zuhal.

Dan terus lagi ke kiri, akan jumpa bintang Antares.

InsyaAllah anda tak mudah terkeliru dengan benda lain, kerana kelima-lima objek ini adalah yang paling mudah dan cerah sekali di kawasan langit selatan ini.

Tapi jangan lupa bintang Alpha Centauri, yang berada rendah berhampiran dengan kaki langit selatan jugak tu.. (rujuk penerangan mengenai bintang ini pada pos sebelum ini)

Jom tengok, fikir dan zikir! :)


Categories: Astronomy

Rakaman sunspot untuk hari ini 5 Julai 2014. Tak faham amende sunspot tu? Jom...

Facebook - Sat, 05/07/2014 - 12:33
Rakaman sunspot untuk hari ini 5 Julai 2014.

Tak faham amende sunspot tu? Jom ULANGKAJI menerusi artikel lama FO ni --> http://www.falak-online.net/portalfalak/sunspot-tompok-matahari-penerangan-ringkas

https://plus.google.com/u/0/+ShahrinAhmad/posts/K7zTzMRreP9


Solar Sunpots today, 5th Jul 2014 0330 UTC. Seeing wasn't too good. It gets…
plus.google.com
Solar Sunpots today, 5th Jul 2014 0330 UTC. Seeing wasn't too good. It gets too hot in the observatory, gave up after 1/2 hour. :-P Skywatcher 120ED… - Shahrin Ahmad - Google+
Categories: Astronomy

Copyright © 1999-2010 Falak Online. All rights reserved. Powered by Drupal.

Penafian: Falak Online tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana maklumat dalam laman web ini.

Powered by Drupal, an open source content management system