Mari berdansa bersama Bulan dan Musytari petang ini!

Tag: bulan, himpunan planetari, jom teropong, musytari, arkib

Info saat-saat terakhir. Pada petang ini, sebaik sahaj selepas maghrib, perhatikan ke arah ufuk Barat. Akan kelihatan Bulan sabit berumur 2 hari lebih sikit.

Yang menariknya, di sebelah Bulan, kelihatan pula planet Musytari! Kiraan saya menerusi Skymap Pro menunjukkan kedua-duanya dipisahkan sejauh 4 darjah sahaja! Dekat tu!Peluang peminat astrofoto mengambil peluang merakam fenomena ini!

Fakta: Cahaya bulan yang dilihat merupakan 1.4 saat dahulu. Tetapi cahaya Muystari disebelahnya merupakan 48 minit dahulu! Cahaya bergerak lebih kurang 300,000km sesaat. Jadi agak-agak berapa jauh kedua-dua objek ini di angkasa lepas?

(Kiri: Simulasi kedudukan objek-objek ini menerusi Stellarium) 

Copyright © 1999-2010 Falak Online. All rights reserved. Powered by Drupal.

Penafian: Falak Online tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana maklumat dalam laman web ini.

Powered by Drupal, an open source content management system